Historische Kring Nieuwpoort

Nieuwpoort - Groot-Ammers - Langerak - Streefkerk

Agenda

IZI-travel 'Rondje Nieuwpoort' op je telefoon

Historische Kring Nieuwpoort heeft een leuke route door Nieuwpoort beschikbaar voor op je Smartphone.

Door de App op je Smartphone te downloaden krijg je toegang tot rondleidingen door steden & dorpen, musea en parken; kortom overal waar wat te beleven valt! Je kunt 'Rondje Nieuwpoort' downloaden en vervolgens op pad gaan langs al die leuke plekjes in Nieuwpoort.

Klik HIER voor de instructie om de app op je telefoon te downloaden

1-4-2017 Opening tentoonstelling Gezondheidszorg en Hulpverlening

Zaterdag 1 april om 13.30 opent de heer C.M. Kentie, eerder huisarts in Nieuwpoort, de tentoonstelling Gezondheidszorg en Hulpverlening Liesveld. De tentoonstellings-commissie van de Historische Kring Nieuwpoort heeft deze tentoonstelling met veel plezier samengesteld. In de tentoonstelling wordt onder meer aandacht besteed aan de apotheekhoudend huisarts, de kraamhulp en de Kruisverenigingen. Ook komen de EHBO, de ambulancedienst Groot-Ammers en het Rode Kruis aan bod.

De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 17 juni a.s..

Hopelijk tot ziens a.s. zaterdag. U bent van harte welkom.

21-9-2016 LEZING VOOR- EN ACHTERNAMEN

Spreker op deze avond is Connie Biesheuvel –van der Eijnden. Ze komt vertellen over de herkomst en betekenis van onze voor-en achternamen.
Voor de pauze vertelt ze over de voornamen; hoe deze ontstaan zijn en wat ze betekenen.
Na de pauze verklaart ze het ontstaan van de verschillende achternamen en hun betekenis.

Het geheel verloopt in quizvorm. Connie kan smakelijk vertellen en enige hilariteit zal niet ontbreken.

U bent van harte uitgenodigd om deze avond bij te wonen. De lezing is gratis voor leden. Niet-leden betalen EUR 3,00. Koffie/thee/drankjes komen voor eigen rekening.

Licht op de Linie in Nieuwpoort

Bezoekerstip

Op 1, 2 en 3 september is het Licht op de Linie in Nieuwpoort. ’s Avonds zijn vanaf circa 20 tot 23 uur ruim 15 markante locaties aangelicht. De meesten hebben een relatie met de Oude Hollandse Waterlinie, die in 1672 is ingezet om daarmee de Franse troepen te kunnen verslaan. De kroonluchters van plastic flessen hangen boven de Binnen- en Buitenhaven.

We doen u graag een tip aan de hand voor een dagje uit. Want a.s. zaterdag 3 september vaart van 12 tot 17 uur het voetveer Af en Toe van Ammerstol heen en weer tussen Nieuwpoort en Schoonhoven. Om 19.30 wacht de gids van de Historische Kring Nieuwpoort u op bij Het Hoofd in Nieuwpoort voor een wandeling in de schemering over de vestingwallen en door het centrum. Bij terugkeer is het er feeëriek aangelicht.

Meer informatie over de diverse activiteiten is te vinden op http://www.ontdekdewaterlinie.nl/programma.

Open Monumentendag 10 september 2016

Monumenten zijn onderdeel van ons verleden en verstellen boeiende verhalen over onze geschiedenis. Tijden Open Monumentendag zetten veel trotse eigenaren de deuren van hun monument gratis open voor bezoekers.

Drie Historische Verenigingen en de gemeente Molenwaard hebben tesamen een brochure gemaakt waarin de monumenten vermeld staan die u op deze dag kunt bezoeken. U kunt de brochure afhalen bij Museum Het Stadhuis en op diverse andere plaatsen (w.o. bibliotheek, monumenten en diverse winkels). U kunt de folder ook HIER downloaden.

1 september 2016 Historische Modeshow

Dit jaar wordt voor de 3e maal het Feest langs de Waterlinie gevierd. In de Prinsenmaand, september, zijn er allerlei recreatieve en culturele activiteiten met dit keer speciale aandacht voor de natuur en geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie. In Nieuwpoort vindt het volgende plaats:

  •  1 september 19.30-22.00 uur: Historische Modeshow in Museum Het Stadhuis
  • 1-2-3 september 20.30-22.30 uur: Linielocaties in Nieuwpoort worden in de schijnwerpers gezet. Boven de Binnen- en Buitenhaven hangen kroonluchters, die schooljeugd en vakantiebijbelclub hebben gemaakt.
  •  8-9-10 september 20.30-22.30 uur. Linielocaties in Nieuwpoort worden in de schijnwerpers gezet. Boven de Binnen- en Buitenhaven hangen kroonluchters, die schooljeugd en vakantiebijbelclub hebben gemaakt.
  •  3 en 10 september 19.30-20.30 uur: Schemerwandelingen door de vestingstad en over de wallen van Nieuwpoort o.l.v. gidsen van de Historische Kring Nieuwpoort.
  • 10 september 15.30-16.30 uur: Prinsenconcert in Museum Het Stadhuis. Deze dag is het ook Open Monumentendag
  • OPROEP
  • Voor de Historische Modeshow op 1 september zijn wij nog op zoek naar een aantal modellen die ons daarbij willen helpen. Wie het leuk vind om in een prachtig gewaad uit de 17e eeuw mee te lopen, kan zich opgeven als model. De avond om 19.30 uur in Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53 in Nieuwpoort. 

19-3-2016 Bezoek Hollandse Ver. voor Genealogie

Zaterdag 19 maart zijn we uitgenodigd voor een bezoek aan de Hollandse vereniging voor Genealogie "Ons Voorgeslacht" in Delft, waar onze leden Sylvia Buit en Wil de Graaf als vrijwilliger werken.

Programma:

09.00 uur vertrek vanuit Nieuwpoort

10.30-12.00 uur Rondleiding door het verenigingscentrum annex bibliotheek
12.00-12.30 uur Pauze
12.30-16.30 uur Genealogie in de Alblasserwaard* of een stadswandeling door Delft**.

Genealogie in de Alblasserwaard
Deze middag zullen een aantal deskundigen aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden. Zij doen geen onderzoek voor u, maar kunnen wel aanwijzingen geven en laten zien wat het Verenigingscentrum op dit gebied beschikbaar heeft. Specifieke vragen kunt u van te voren sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat de vragen enigzins bekeken / verdeeld worden. Dit programma is ook toegankelijk voor leden van "Ons Voorgeslacht".

Stadswandeling Delft
U kunt op eigen houtje wandelen/winkelen in Delft, maar er zijn ook een aantal (beschreven) themaroutes:
- handlanger van de Houtwurm (over geboren en getogen inwoners van Delft)
- De Delftse School (over Vermeer, De Hoogh en Fabritius)
- Vader en Moeder des Vaderlands (een wandelroute over de Oranjes)

Lunch: naast koffie/thee is er geen catering aanwezig. Mocht u niet gaan wandelen in Delft, dan kunt u in de pauze uw eigen meegebrachte lunch opeten.

Vervoer:
We zullen met eigen vervoer naar Delft reizen en parkeren (gratis) bij het verenigingscentrum. Als u (mede-)passagiers meeneemt, krijgt u een vergoeding van EUR 0,20 p/km. Als u zelf niet rijdt betaalt u EUR 8,00 als bijdrage in de vervoerskosten. Verder zijn er geen kosten aan het bezoek verbonden.

Opegeven kan bij Marian van Drenth, tel. 0184-602410 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NIGHT AT THE MUSEUM

tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 31 oktober kunnen kinderen t/m 12 jaar voor een leuke avond naar Museum Het Stadhuis komen: om 19.00 uur worden de kinderen verwacht.

We gaan met de kinderen knutselen, een spel spelen, voorlezen en een rondwandeling maken in het donkere Nieuwpoort.

Kinderen die mee willen doen met de nacht van de geschiedenis, moeten uiterlijk 24 oktober opgeven via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. i.v.m. beschikbaarheid van rondleiders, knutselmateriaal etc.
Er kunnen maximaal 50 kinderen meedoen. De avond zal om ongeveer 21.00 uur afgelopen zijn.

7-10-2015 De kunst van het veilen!

Op woensdag 7 oktober a.s. komt dhr. Jan Kroes ons vertellen over de jaren die hij gewerkt heeft als veilingmeester voor huizen en objecten.
Hij heeft veel verhalen en vertelt met humor over de verschillende gebeurtenissen tijdens veilingen.
Na afloop houdt hij een korte veiling. Er kan per opbod geboden worden; zo kunnen verschillende artikelen tegen leuke prijzen worden gekocht. De opbrengst van de veiling is voor een goed doel.
Datum: 7 oktober 20.00 uur (inloop v.a. 19.30uur)
Adres: Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53 Nieuwpoort
Toegang is gratis. Kom, en breng vrienden belangstellenden mee! Het wordt een gezellige avond.

Lezing Corrie ten Boom 20-5-2015

Corrie ten Boom klein

Lezing over het leven en werk  van Corrie ten Boom
20 mei 20.00 uur in de Hof van Ammers
(zaal open 19.30 uur)
Toegang gratis voor leden en niet-leden (consumpties voor eigen rekening)

In de mei-maand zal de Historische Kring Nieuwpoort naast de tentoonstelling over het dagelijks leven tijden WO-II ook een lezing organiseren over het leven en werk van Corrie ten Boom.

De geschiedenis van de familie Ten Boom getuigt van hun liefde voor en betrokkenheid bij het Joodse volk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de woning van de Ten Booms een schuilplaats voor degenen die voor de nazi’s op de vlucht waren. Met dit geweldloos verzet tegen de nazi-onderdrukkers waren in 1943 en 1944 voortdurend vijf á zes personen ondergedoken in de woning. Door het werk van de familie werden waarschijnlijk zo’n 800 Joden en andere voortvluchtigen gered.

Op 28 februari 1944 werd de familie verraden en viel de SicherheitsDienst van de nazi’s hun woning binnen. Vader Casper overleed 10 dagen na zijn arrestatie in de gevangenis te Scheveningen. Betsie en Corrie werden eerst vanuit de gevangenis te Scheveningen overgebracht naar het kamp Vught en hierna op transport gesteld naar het concentratiekamp Ravensbrück.
Het leven in dat kamp was bijna ondragelijk en zus Betsie overleed op 59-jarige leeftijd in Ravensbrück, maar Corrie overleefde op wonderlijke wijze het concentratiekamp.

Na haar vrijlating trok Corrie de wereld door om iedereen haar verhaal te vertellen. In meer dan 30 jaar bezocht Corrie meer dan 60 landen. Op haar 91e verjaardag op 15 april 1983 overleed deze bijzondere vrouw. Het woonhuis in Haarlem is inmiddels een museum.

25 maart 2015 ledenreis naar Mauritshuis

Het Mauritshuis vormt samen met het Paleis op de Dam één van de belangrijkste bouwprojecten van Jacob van Campen, Graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) gaf hem opdracht voor de bouw van het naar hem vernoemde woonhuis, het huidige Mauritshuis. De Galerij werd door Prins Willem van Oranje Nassau gebouwd om zijn omvangrijke kunstverzameling in onder te brengen.

We zullen 25 maart om 09.00 uur vertrekken vanaf Hoogstraat 53 Nieuwpoort en per bus naar Den Haag rijden. U wordt verzocht om 08.50 uur op de Dam klaar te staan. U kunt entreekaarten bestellen en deelnemen aan de rondleiding in het Mauritshuis. Het Mauritshuis en de Galerij van Prins Willem V zijn gratis toegankelijk voor Museumjaarkaarthouders. Indien u dit wenst kunt u ook een gedeelte van de dag op eigen gelegenheid in Den Haag doorbrengen. U wordt weer verwacht bij het vertrekpunt van de bus om 16.00, om met elkaar de terugreis aan te vangen. We verwachten rond 17.30 uur in Nieuwpoort terug te keren.

Er zijn nog een aantal plaatsen vrij is de bus. Wilt u mee: tel. 06-38897113 en spreek een bericht in. U wordt z.s.m. teruggebeld.

 

 

27-11-2014 Raad van Beroerten door Sander Wassing

Sander Wassing komt 27 november naar museum Het Stadhuis om een lezing te houden over De Raad van Beroerten. Gedurende de periode 1567-1572 onderzochten meer dan 100 commissarissen namens Alva's Raad van Beroerten de misdaden tegen de geestelijkheid en wie verantwoordelijk waren voor de Beeldenstorm in 1566. Ook Nieuwpoort werd bezocht. Uit documenten uit 1571 (bewaard in het Rijksarchief in Brussel) blijkt dat een aantal personen uit Nieuwpoort werden ondervraagd. De gegevens uit de documenten bevatten een schat aan gegevens over het 16e-eeuwse Nieuwpoort. Deze lezing beloof heel interessant te worden, dus schrijf de datum alvast in uw agenda! Locatie: Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53, 2965 AK  Nieuwpoort. Aanvang 19.30 uur.

 

Fernando Alvarez de toledo de hertog van Alva 1507-1582


Copyright Historische Kring Nieuwpoort © 2017. All Rights Reserved.