Historische Kring Nieuwpoort

Nieuwpoort - Groot-Ammers - Langerak - Streefkerk

Nieuws

Club Kas Campagne Rabobank 2017

Leden van de Rabobank Alblasserwaard – Vijfheerenlanden konden in de week van 28 maart t/m 11 april hun stem uit te brengen op verenigingen uit de regio tijdens de Rabobank Clubkas Campagne. De Historische Kring Nieuwpoort heeft ook weer meegedaan en dankzij deze aktie EUR 196,42 voor de vereniging binnen gehaald. Hartelijk dank aan alle leden die op onze vereniging hebben gestemd.

Licht op de Linie in Nieuwpoort

Met vestingwandeling en Historische Modeshow

In september wordt in Nieuwpoort het licht op de Oude Hollandse Waterlinie gezet. Letterlijk gebeurt dit op 1, 2, 3 en op 8, 9, 10 september tussen even na achten en half 11 ’s avonds. Dan worden het stadhuis met inlaatsluis, bomenrijen op vestingwallen, het Arsenaal, de ‘beer met monniken’ en gevels van enkele bijzondere oude panden en kerken aangelicht. Verder is er een historische modeshow, vestingwandelingen in de schemer en vaart een voetveer tussen Nieuwpoort en Schoonhoven. Basisschoolkinderen maken voor deze Licht op de Linie fraaie kroonluchters van plastic flessen. Deze komen te hangen boven de Binnen- en Buitenhaven. De kroonluchters verwijzen naar de pracht en praal van de Gouden Eeuw, de eeuw waarin de waterlinie als verdedigingslinie geschiedenis schreef. In 2022 is het 350 jaar geleden dat in het Rampjaar deze militaire verdedigingslinie van water tussen Muiden en Woudrichem voor het eerst én succesvol in werking is gesteld. Tot aan die herdenking over zeven jaar gaat Stichting Groene Hart ieder jaar in één of meerdere vestingsteden het Licht op de Linie zetten. De eerste keer gebeurt dat in Nieuwpoort, het kleinste vestingstadje van de Oude Hollandse Waterlinie en in het tegenovergelegen Schoonhoven.

Programma

De Oude Hollandse Waterlinie dateert uit de Gouden Eeuw. Hoe gingen mensen gekleed in die tijd? Dat vertelt Yvonne Metaal van Stichting Krimpen 950 op 1 september. Kijk voor foto's van de modeshow op onze Facebookpagina www.facebook.com/historischekringnieuwpoort

  • Op 1, 2 en 3 september en op 8, 9 en 10 september worden de hierboven genoemde markante linielocaties in Nieuwpoort, enkele kerken en andere panden met een verhaal. Het aanlichten is een coproductie van Stichting Vestingstad Nieuwpoort, Bakker Electro, Van Leeuwen Technische Ondersteuning en Kees van 't Hof audioproducties.

Op de zaterdagavonden 3 en 10 september, om 19.45 uur resp. 19.30 uur, organiseren gidsen van de Historische Kring Nieuwpoort een wandeling in de schemer. Deze gaan over de vestingwallen en door het centrum. Bij terugkeer is het hier feeëriek aangelicht.

Op deze twee zaterdagen 3 en 10 september, en ook op 17 en 24 september vaart van 12 tot 17 uur het voetveer Af en Toe van Ammerstol heen en weer tussen Nieuwpoort en Schoonhoven, de tweeling-vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie aan de overkant van de Lek.

Meer informatie over het. programma en Licht op de Linie is te vinden op www.ontdekdewaterlinie.nl/Prinsenmaand2016

 

December 2015: Wedstrijd: De Schippersjongen Verkleed

I.v.m. het 35-jarig jubileum kan iedereen meedoen met deze wedstrijd.

Voor de kinderen: kleur, knip, plak en geef de schippersjongen een nieuwe outfit. Jullie mogen ook zelf nieuwe kleren voor de schippersjongen bedenken!
De schippersjongen zelf is van dikker karton gemaakt met een standaardje, waar je hem na het uitknippen op kunt zetten. Vergeet niet op de achterkant je naam, adres en leeftijd te zetten.
Op de basisscholen in Nieuwpoort zijn de aankleedpoppen uitgedeeld. Heb je géén pop ontvangen, dan kkun je die ophalen bij Van Drenth Schoenen, Hoogstraat 26 in Nieuwpoort.

Oudere jeugd en volwassenen kunnen voor EUR 8,00 een beeldje van de schippersjongen kopen en deze aankleden (met stof, verf, plakken etc). Indien de pop tijdens de entoonstelling geëxposeerd wordt, krijgt de deelnemer EUR 4,00 terug.

Voor de meest originele schippersjongens zijn er prijzen te winnen in de categorie t/m 10 jaar, t/m 18 jaar en volwassenen

Inleveren: uiterlijk 1 december 2015 bij Van Drenth Schoenen, Hoogstraat 26. Hier zijn ook de aankleedpoppen en de beeldjes van de Schippersjongen te verkrijgen. Met kaarsjesavond en op 12 december worden alle werkstukken van de Schippersjongens in Museum Het Stadhuis, Hoogstraat 53 tentoongesteld.

Openingstijden van de tentoonstelling waar alle werkstukken te zien zijn:
woensdag 9 december 2015 van  18.00-21.00 uur (kaarsjesavond) en
zaterdag 12 december 2015 van 13.30-17.00 uur.

De meest originele schippersjongens worden met een prijs beloond! Alle werkstukken gaan na afloop van de tentoonstelling terug naar de makers.

Schippersjongen van Nieuwpoort weer verkrijgbaar

i.v.m. Nieuwpoort 730 jaar Stadsrechten is het boek De Schippersjongen van Nieuwpoort opnieuw uitgebracht. Dit jongensboek speelt zich af in de tijd van de Patriotten en Oranjegezinden, aan het eind van de achttiende eeuw. Behalve fictieve personages worden ook heel wat personen in het boek vermeld die echt hebben bestaan, waaronder Martinus Koning, predikant in Nieuwpoort (1662-1733).
Het boek is tijdens openingstijden verkrijgbaar bij Museum Het Stadhuis of te bestellen via de website.
Het boek kost EUR 10,00 (voor verzending buiten Liesveld komen hier portokosten bij).
I.v.m. grote belangstelling voor dit boek is het nog beperkt verkrijgbaar.

HKN op Twitter en Facebook

Op Twitter vindt u ons onder: histkringNP.
Op Facebook zoekt u op HistorischeKringNieuwpoort.

Film Nieuwpoort

Videoploeg Utrecht heeft een promotiefilm over Nieuwpoort gemaakt: ´Kijk op Nieuwpoort´. Hierin wordt het verleden en heden behandeld, en waarom Nieuwpoort een bezoek waard is. Kortom: een rondleiding door Nieuwpoort! De film is tijdens de ledenvergadering getoond, waarbij de makers vertelden over de totstandkoming ervan. De film is te koop voor EUR 7,50 p/stuk. Bestellen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Suppoosten gevraagd

Ons Museum is van begin april tot eind oktober ’s zaterdags van 13.30-17.00 uur opengesteld voor publiek. Dan zijn suppoosten aanwezig om de mensen rond te leiden.
We streven ernaar per openstelling twee suppoosten te hebben. Dan kan er altijd één beneden en één boven alles in de gaten houden.
Hebt u belangstelling voor historie en zou u het leuk vinden om andere mensen hierover te vertellen, dan komen wij graag in contact met u!
Loopt u vrijblijvend eens langs op donderdag tussen 10.00-16.00 uur of zaterdagmiddag tusssen 13.30-17.00 uur, dan vertellen wij graag wat het inhoudt om suppoost te zijn.

Info via e-mail

Wij willen graag gebruik maken van de sociale media om u te informeren over lezingen, nieuws en de ledenreis. Indien u prijs stelt op informatie via e-mail vragen wij u een mail te sturen naar het museum (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) met in de onderwerpregel LEDENBESTAND.


Copyright Historische Kring Nieuwpoort © 2017. All Rights Reserved.